Huippukalusteen blogi ja uutiset

Huonekalujen entisöinti

29.3.2023

Huonekalujen entisöinti

Mitä on entisöinti?
Huonekalujen entisöinnillä tarkoitetaan vanhojen tai kuluneiden huonekalujen entisöintiä ja entisöintiä alkuperäiseen tai uuteen kuntoon. Huonekalujen entisöinti voi sisältää monenlaisia ​​toimenpiteitä, kuten puun entisöintiä ja hiontaa, maalausta, viimeistelyä, metalliosien kiillotusta ja muita yksityiskohtien huoltoa. Huonekalujen entisöinti on taitoa ja kokemusta vaativa harrastus. On tärkeää tietää, mitä materiaaleja ja työkaluja on käytetty, jotta huonekalut palautettiin mahdollisimman paljon alkuperäiseen kuntoonsa. Usein huonekalujen entisöintiin liittyy myös jonkin verran tutkimusta huonekalun historiasta ja alkuperäisestä suunnittelusta, jotta restaurointi saadaan päätökseen mahdollisimman tarkasti.


Voiko rikkinäisen huonekalun korjata?
Monesti rikkinäinen huonekalu voi olla järkevä korjata. Esim puutuolin liimasaumat ovat usein se osa joka tuolista pettää ensimmäisenä. Tällöin tuoli kannattaa purkaa saumoistaan kokonaan ja tähän työhön on hyvä olla apuna kumivasara ja puristimet jolla saumoja voi avata ulospäin. Pelkkää vasaraa käytettäessä on vaarana että tuoli rikkoontuu saumojen kohdalta. Saumat ja tapit kannattaa puhdistaa vanhasta liimasta mahdollisimman hyvin esimerkiksi mattoveitsen avulla. Poratapin reiät on syytä porata uusiksi jotta vanha liima saadaan myös tappien reiístä poistettua. Uudelleen liimauksessa käytä hyvälaatuista puuliimaa ja jätä tuoli puristimiin vuorokauden ajaksi jotta uusi liima ehtii kuivua kunnolla.


Onko puisesta sängynrungostasi katkennut sälepohja?
Särkyneen sängynpohjan tilalle on saatavilla huippukalusteelta kokonaan uusi sängyn pohja. Varaosa pohjat löytyvät erikokoisina löytyy klikkaamalla tästä. Sälepohjan mukana toimitetaan myös uudet ruuvit pohjan kiinnitystä varten. Myös vanhan sängyn pohja on mahdollista kunnostaa siten että poistaa ensin vaurioituneen tai katkenneen sängynpohjan ja korvaa tämän uudella laudan kappaleella. Tällöin vanhassa pohjassa olevat yhdistin kangas tulee katkaista ja pohjasälee tulee ruuvata paikoilleen päistään sängyn runkoon. Muistathan porata sängyn pohjan päihin ensin 5mm kokoisen apureäiän joka estää sängynsälelaudan halkeamisen sitä kiinnitettäessä.

Mitä hyötyä enstisöinnistä on?
Huonekalujen kunnostaminen voi olla hyödyllistä monella tapaa. Se voi auttaa säilyttämään vanhoja tai arvokkaita huonekaluja, jotka saattaisi muuten joutua hävittämään. Monesti kalusteella voi olla myös tunnearvoa jolloin kaluste kannattaa myöskin entisöidä. Me huippukalusteella teemme Kajaanissa myös esimerkiksi väliovien ja ruokapöytien maalaustöitä jolla väliovet ja pöydät saa palautettua lähes uuteen loistoonsa. Maalaustyöt tehdään Kaluste-Valioiden tehtaalla ruiskumaalaamalla ammattilaisen toimesta.

Jos haluat aloittaa huonekalujen entisöinnin, voit löytää oppaita ja ohjeita internetistä tai kirjastoista. On myös mahdollista ottaa kursseja tai osallistua työpajoihin oppiakseen tarkemmin huonekalujen entisöinnistä.