Huippukalusteen blogi ja uutiset

Fiksu ruokailutila - ideoita ja inspiraatiota kodin kohtaamispaikkaan

14.11.2023

Fiksu ruokailutila - ideoita ja inspiraatiota kodin kohtaamispaikkaan

Ruokailutila – sijaitsi se sitten keittiössä tai erillisessä huoneessa – on todellinen kodin monitoimitila. Ruokailutilaan kokoonnutaan perheen kanssa, siellä vietetään aikaa ja joskus myös työskennellään. Siksi ei ole aivan se ja sama, miten ruokailutila sisustetaan.

Keittiö on kodin sydän ja ruokapöytä tärkeä kokoontumispaikka

Arki ja juhla kerää toisilleen läheiset ihmiset saman pöydän ääreen. Ruokapöydän äärellä tapahtuu paljon: nopeiden välipalojen syöntiä, lautapelien pelaamista ja juhlapyhien viettämistä myöhään yöhön. Joulu, juhannus, valmistujaiset ja monet muut elämän tärkeän hetket, niihin kuuluu usein ruokapöydän ympärille kokoontuminen.

Ruokapöydän valitsemisen ja hankkimisen äärelle on hyvä pysähtyä, sillä se on usein yksi kodin tärkeimmistä kalusteista. Olisiko pyöreä keittiönpöytä paras valinta, sopiiko ruokailutilaan paremmin kapea ruokapöytä – vai vastaisiko jatkettava ruokapöytä tarpeisiin kaikista parhaiten? Pyöreä ruokapöytä on ajattoman trendikäs valinta ja sopii erinomaisesti tiloihin, joissa on useampi oviaukko. 

Kapea ruokapöytä sekä pieni ruokapöytä sopivat pienempään tilaan, jossa jokaisella senttimetrillä on väliä. Pienessä ruokailutilassa on keskeistä valita huonekalut, jotka ovat kompakteja ja helposti siirrettäviä tarvittaessa. 

Jatkettava ruokapöytä sopii pieneen tilaan, mutta tarvittaessa tarjoaa tilaa isommallekin seurueelle. Illalliskutsujen, peli-iltojen ja juhlapyhien kokoontumisten järjestäjälle jatkettava pöytä on ylivoimaisesti sopivin valinta.

Jatkettava ruokapöytä lisää mukautettavuutta

Jatkettava ruokapöytä lisää mukautettavuutta

Ruokapöydän valinnassa koon ja mallin lisäksi materiaali on yksi tärkeä valintatekijä. Valitako puinen vai lasinen ruokapöytä? Kokopuinen ja jämerä pöytää kestää aikaa niin tyylin kuin kunnon puolesta. 

Esimerkiksi Acazia-sarjan pöydät on valmistettu ympäristöystävällisestä akaasiapuusta, ja suunniteltu kestämään. Acazia-sarjasta löytyy ruokapöydät moneen makuun: Acazia Iron -ruokapöytä edustaa rouheaa tyyliä, Acazia Madrid -ruokapöytä taas maalaistyyliä ja Acazia-ruokapöytä perinteisempää tyylisuuntaa.

Acazia-sarjan ruokapöytiä

Acazia-sarjan ruokapöytiä

Ruokapöydän tuolit jokaiselle vauvasta vaariin

Ruokapöydän tuolit ovat olennainen osa ruokailutilan sisustusta, joilla väliä paitsi käytännöllisyyden, myös tyylikkyyden kannalta. Tuolien kohdalla kestävyys ja mukavuus ovat kaiken a ja o. Ruokapöydän tuolit ovat usein kovassa käytössä – tässä hankinnassa ei siis kannata pihistää.

Myös perheen pienimmät tarvitsevat ja ansaitsevat hyvän tuolin. Syöttötuoli on turvallinen valinta lapsille, jotka ovat oppineet jo istumaan, mutta jotka tarvitsevat korkeamman ja turvalaidoilla varustetun tuolin. Syöttötuoli on siis usein tavallista ruokapöydän tuolia korkeampi. 

Säädettävä NiNo-syöttötuoli kasvaa lapsen mukana

Säädettävä NiNo-syöttötuoli kasvaa lapsen mukana

Ruokailuryhmä helpottaa valinnan tekemistä

Ruokailuryhmät tarjoavat helpon ratkaisun ruokailutilan sisustamiseen. Valmiiksi koostettu ryhmä auttaa varmistamaan, että pöytä ja tuolit sopivat yhteen sekä tyyliltään että kooltaan. Ruokailuryhmä on erinomainen valinta etenkin, jos haluaa tehdä ostopäätöksen helpommin ja nopeammin. 

Vaikka ruokailuryhmä on tietyllä tapaa kiinteämpi valinta, niiden kirjo on laaja niin tyylin kuin koon näkökulmasta. Siinä missä isompi perhe saattaa tarvita 8 hengen ruokaryhmän, pienemmälle kotitaloudelle voi hyvin riittää 4 hengen ruokaryhmä. Monet valitsevat suorakulmion muotoisen ruokapöydän, kun taas toisten silmää miellyttää pyöreä ruokaryhmä. Vaihtoehtoja on monia, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva ruokailuryhmä.

4 hengen ruokailuryhmä sopii pienemmän kotitalouden tarpeisiin

4 hengen ruokailuryhmä sopii pienemmän kotitalouden tarpeisiin

Sisusta ruokailutila kokonaisuudeksi

Ruokailutila on kokonaisuus, joka nivoutuu yhteen kalusteisiin sopivilla sisustusesineillä ja -elementeillä. Sisustusesineillä saa paitsi muokattua ruokailutilan tyyliä, mutta tehtyä siitä myös omaa silmää miellyttävän. Kun kalusteet, kuten ruokapöytä ja ruokapöydän tuolit ovat neutraalit, sisustusesineillä voi saada aikaan isommankin muutoksen.

Monille sesongin mukainen sisustus on tärkeä asia, ja lähellä sydäntä. Joulun aikaan sisustuksesta tehdään tunnelmallisempaa, ja värimaailmassa näkyvät esimerkiksi punaisen ja vihreän sävyt. Kesällä värit vaihtuvat kirkkaampiin ja vaaleampiin sävyihin. Juhlapyhinä sisustus täydentyy koristeilla – pääsiäisenä pupuilla ja vappuna serpentiinillä.

Matto erottaa ruokailutilan muusta kodista, eli rajaa tilaa tehokkaasti. Se myös vähentää kaikua ja tuo pehmeän elementin huoneeseen. Keittiön ja ruokailutilan maton valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota materiaaliin ja pestävyyteen. Esimerkiksi pörröinen matto sopii olohuoneeseen, mutta keittiöön kannattaa valita tasainen ja helposti pestävä matto, jossa ei näy kaikki tahrat.

Hyvä valaistus luo tunnelmaa ja tekee ruokailutilasta toimivan. Etenkin vuoden pimeimpään aikaa valoa tarvitaan paljon. Ripusta valaisin ruokapöydän yläpuolelle luomaan keskipisteen ja tarjoamaan riittävän valaistuksen ruokailuhetkiin. Lisää tunnelmaa kynttilöillä tai valosarjoilla, jotka tuovat pehmeää valoa ja tekevät tilasta kutsuvan.

Tarjoilupöytä ja sivupöytä tuovat lisää laskutilaa

Joskus keittiön tasot ja ruokailupöytä eivät riitä. Kun tarjoiltavia ruokia, pelattavia pelejä tai kukkia on paljon, laskutilaa tarvitaan lisää. Silloin esimerkiksi tarjoilupöytä tai sivupöytä on tarpeellinen hankinta

Tarjoilupöytä ei ole vain käytännöllinen huonekalu, vaan myös tyylikäs osa ruokailutilan sisustusta. Valitse tarjoilupöytä, joka sopii tilan kokoon ja tyyliin. Tarjoilupöytä voi paikkana astioille, kukille ja koriste-esineille – pidä siis nämä mielessä, kun etsit tarjoilupöytää. 

Kuten tarjoilupöytä, myös sivupöytä tarjoaa lisää laskutilaa ja säilytystilaa, samalla tuoden tilaan viimeisen silauksen. Sivupöytä sopii niin eteiseen, olohuoneeseen kuin ruokailutilaan. Sivupöydälle voi asettaa sisustusesineet, lahjaksi saadut kukat tai vaikkapa jälkiruoan odottelemaan. 

Tarjoilupöytä tuo sujuvuutta arkeen ja juhlaan

Tarjoilupöytä tuo sujuvuutta arkeen ja juhlaan

Valmistaudu joulunviettoon hyvissä ajoin

Jouluna, jos joskus, ruokailutila on kovassa käytössä. Joulunviettoon kannattaakin valmistautua hyvissä ajoin. Tilaa uusi ruokapöytä tai ruokailuryhmä jouluksi, ja varmistat pyhäpäivien suosituimman tilan toimivuuden. Oli etsinnässäsi sitten jatkettava ruokapöytä tai ruokapöydän tuolit, me Huippukalusteella autamme mielellämme valinnan tekemisessä.