Huippukalusteen blogi ja uutiset

Rakennustavaran raju hinnannousu

29.7.2021

Rakennustavaran raju hinnannousu

Puutavaran hinta on noussut vuoden aikana huomattavasti. Puutavaralle on kysyntää enemmän kuin mitä pystytään tuottamaan ja kysyntä jatkaa kasvuaan. Tämä ennennäkemätön tilanne on johtanut siihen että rakennuspuolen tuotteidemme kuten saunojen, grillikotien yms. toimitusajat venyvät kuukausiksi, pahimmillaan vuodeksi. Joidenkin rakennusten tuotanto on kokonaan pysähtynyt kun materiaalia ei saada, eikä tietoa ole milloin tehtaat voivat jatkaa tuotantoaan.

Huono saatavuus nostaa myös puutavaran hintaa rajusti. Puutavaran huonoon saatavuuden vaikuttaa koronatilanne, jonka vuoksi sahat vähensivät tuotantoa, eikä kukaan osannut odottaan näin rajua myynnin kasvua. Nyt omatoimirakentaminen on kasvanut valtavista ja tähän kasvuun on vaikuttanut se että Suomi laitettiin kiinni. Matkustusrajoitusten vuoksi ihmiset satsaavat nyt mm. mökkipihoilleen. Saunojen, paljujen ja grillikotien kauppa käy siis kuumana.

Puutavaran hinnanousu näkyy myös huonekaluissa. On ennenäkemätöntä että huonekalujen hintoja joudutaan nostamaan useita kertoja vuodessa. Normaalitilanteessa hintojen nousut asettuvat aina alkuvuoteen, maksimissaan kerran vuodessa. Huonekalujen puolella tilanne on meidän kannalta kuitenkin hyvä, koska Kajaanin suurvarastossa tavaraa vielä riittää. Tilaustuotteiden toimitusaikoihin tilanne voi kuitenkin vaikuttaa pidentävästi myös huonekaluissa.