Huippukalusteen blogi ja uutiset

Miten valita sopiva matto joka tilaan?

6.11.2020

Miten valita sopiva matto joka tilaan?

Matto luo lämmintä tunnelmaa tilaasi ja auttaa myös pitämään kodin siistinä. Se pehmentää askelia ja vaimentaa ääniä. Matot tuovat kotiisi mukavuutta! Oikeat mattovalinnat ovat sekä optimaalisia tilan käytön kannalta että sisustukseen sopivia. Lue vinkit sopivan maton valintaan!

 

VALITSE OIKEAN KOKOINEN MATTO

Olohuoneen matto kokoaa istuinryhmän yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Matto sijoitetaan aina pitkä sivu sohvan suuntaisesti. Lyhyet reunat voivat jäädä noin 10 cm nojatuolien ja sohvan reunasta tai mennä niiden alle.

Ruokailuryhmän alle sopiva keittiön matto on kooltaan pöydän koko + 60 cm jokaiselle tuolisivulle. Näin tuolin liikuttaminen ei kuluta mattoa tai nosta sen reunoja. Suositeltava maton etäisyys seinästä on noin 30 cm, jolloin lattia muodostaa matolle kehyksen.

 

HUOMIOI TYYLI, VÄRI, KUOSI JA MATERIAALI

Jos huoneeseen sijoitetaan useita mattoja, niiden tyylin tulisi sopia yhteen, ja niissä tulisi olla mielellään ainakin yksi yhteinen väri. Jos esimerkiksi pöytä peittää tärkeän osan maton kuviosta, on viisasta valita lasipöytä. Mikäli taas huonekalut peittävät olennaisen osan matosta, on viisasta valita all-over-design eli matto tasaisella kuviolla.

Myös maton materiaalin sopivuus kyseiseen tilaan tulee ottaa huomioon. Keittiön tai eteisen matto on hyvä olla tukevaa villaa. Luonnostaan rasvainen villa hylkii likaa, on lämmin, ei sähköisty eikä ole paloherkkä.

Olohuoneen matto voi olla silkkiä tai kiiltävää villaa, erityisesti jos kalusteet ovat kiiltävää puuta. Silkki on materiaalina kestävämpää kuin luullaan. Makuuhuoneen mattona silkkimatto lisää ylellisyyden tuntua. Naru ja sileäpintainen puuvillamatto ovat hyviä valintoja pelkistetyn sisustuksen ystävälle, samoin kuin pölyallergikoille.

 

HUOLEHDI MATON KUNNOSTA

Matto ei vahingoitu siitä, että sen päälle tulee raskaan huonekalun paino. On kuitenkin viisasta siirtää huonekalua hieman aika ajoin. Jos huonekalun jalat ovat terävät tai karkeat, niiden alle tulisi laittaa huopatassut. Puulattiaa ei saa vahata maton alta, sillä vaha voi jättää jälkiä mattoon. Jos matto ei pysy paikallaan, on suositeltavaa käyttää liukuestemattoa sen alla.

Sopivat matot kotiisi löydät Huippukalusteen verkkokaupasta edullisesti. Tutustu valikoimaan ja tee tilaus!