Huippukalusteen blogi ja uutiset

Kodin säilytysratkaisut auttavat pitämään kodin järjestyksessä

13.2.2023

Kodin säilytysratkaisut auttavat pitämään kodin järjestyksessä

Suomalaisissa kodeissa on usein paljon tavaraa. Runsas tavaramäärä tarkoittaa monessa kodissa myös sitä, että tavarat eivät aina löydä paikoillensa. Millä tavoin kodin saisi pidettyä kauemmin järjestyksessä? Avaimet kaaoksen kesyttämiseen löytyvät toimivista säilytysratkaisuista ja ylimääräisestä tavarasta luopumisesta.

Panosta säilytysratkaisuihin


Kun kodissasi on tarpeitasi vastaavat säilytysratkaisut ja tavaroille on määrätyt, kaikkien kodin asukkaiden tietämät paikat, on järjestystä helpompi ylläpitää. Säilytysratkaisuja miettiessä kannattaa pohtia esimerkiksi, mihin paikkoihin kodissa kertyy tavaraa ja voisiko näihin paikkoihin lisätä koreja, lipastoja tai hyllyjä.

Eteinen – kengät ojennukseen ja vaatteet naulakkoon

Eteinen on monelle murheenkryyni: kengät on helppo vain jättää sisään tullessa oven eteen ja takki on helppo heittää tuolin päälle. Käsineitä ja pipoja saa aina olla etsimässä ja avaimet ovat kadoksissa – kuulostaako tutulta?

Kun eteisestä löytyy helppo paikka ja riittävästi tilaa niin kenkien, vaatteiden, asusteiden kuin pienten tavaroiden säilyttämiseen, on järjestystä helpompi ylläpitää. Jos tilaa on käytössä vain vähän, kannattaa eteiseen sijoittaa vain sillä kaudella useimmin käytössä olevat vaatteet ja kengät. Ehkä tulevan kauden varusteet löytävät paikkansa jostain muualta, esimerkiksi makuuhuoneen vaatekaappien ylähyllyltä tai vaatehuoneesta?

Hanki eteiseen lattiapinta-alan hyödyntävä kenkäteline. Avoimeen kenkätelineeseen kengät on helppo laittaa heti käytön jälkeen, mutta ovellisessa kenkätelineessä kengät pysyvät piilossa. Naulakkoon on helppo ripustaa usein käytössä olevat takit, mutta ovellisen vaatekaapin ansiosta eteisen ilme pysyy suoralinjaisempana. Erilaiset säilytyskorit- ja laatikot kätkevät sisäänsä asusteet – hanki jokaiselle perheenjäsenelle omansa! Taktisesti sijoitettuun avainkaappiin on helppo laittaa avaimet, josta ne lähtiessä löytyvät.

Eteistiloihin sijoitetaan usein myös istuin, jota toisinaan kenkien pukemiseen tarvitaan. Valitse paitsi sisustukseen sopiva eteispenkki, myös penkki, joka kätkee sisäänsä säilytystilaa.

Olemme jakaneet vinkkejä eteisen sisustukseen aikaisemmassa blogitekstissämme.

Makuuhuoneen säilytysratkaisut

Moni toivoo makuuhuoneeltaan seesteistä tunnelmaa, ja harvemman seesteiseen kuvaan kuuluu puolipidettyjen vaatteiden röykkiö tai kasa kirjoja ja lehtiä yöpöydällä. Makuuhuoneen säilytyskalusteisiin kannattaa panostaa.

Laatikolliseen yöpöytään siivoat helposti luvussa olevat kirjat ja lehdet. Säilytystilaa voi valita myös sängyn runkoon. Vuodevaatelaatikoita on totuttu näkemään lastenhuoneen sänkyjen alla, mutta vuodevaatelaatikko toimii myös aikuisten makuuhuoneessa.

Avoimet vaatetelineet ovat löytäneet tiensä suomalaisten makuuhuoneisiin, eikä suotta. Tyylikkääseen vaatetelineeseen ripustaa mielellään kauneimmat vaatteet ihailtavaksi. Myös puolipidetyt arkivaatteet voi ripustaa vaatetelineeseen odottamaan uutta käyttökertaa.

Suomalaisissa makuuhuoneissa on perinteisesti säilötty vaatteet, ellei erillistä vaatehuonetta kodista löydy. Hyvän vaatekaapin ansiosta vaatteisiin ei kerry pölyä. Valitse vaatekaappiin tarpeidesi mukaan hyllyjä, koreja tai tankotilaa. Liukuovivaatekaappi on tilaa säästävä kaappi, kun taas perinteisissä vaatekaapeissa on erityylisiä ja -näköisiä vaihtoehtoja.

Lue lisää vaatteiden säilytyksestä.

Lastenhuone järjestykseen

Lapsiperheissä tiedetään, että lastenhuone on usein sekamelska, jossa lattiapinta-alan vie kesken jääneet leikit. Pienenkin lapsen on helpompi harjoitella tavaroiden pois siivoamista, kun kaikille leluille on omat paikkansa.

Erilaisiin hyllyihin ja lelulaatikoihin on helppo asettaa lelut odottamaan seuraavia leikkejä. Lastenhuoneessa huomiota kannattaa kiinnittää lelujen määrään, riittäisikö vähempikin lelumäärä, jolloin huone olisi helpompi pitää järjestyksessä?

Senkit ja laatikostot joka tilaan

Kiinteiden kaappien, vaatehuoneiden ja vaatekaappien lisäksi toivottua lisäsäilytystilaa saa erilaisilla senkeillä, lipastoilla, vitriineillä, kirjakaapeilla ja hyllyköillä.

Pieniin tiloihin sopiva ratkaisu on usein esimerkiksi seinähylly, joka ei vie lattiapinta-alaa. Tavarat saat pidettyä järjestyksessä säilytyskorien- ja laatikoiden avulla.

Laita tarpeeton kiertoon

Konmaritus nousi muutama vuosi sitten suureen suosioon, ja useat tyhjensivät kotiaan runsaalla kädellä. Jotta koti pysyisi helpommin järjestyksessä, ei ole tarpeen kuitenkaan luopua valtavasta määrästä tavaraa. Ehkäpä voit aloittaa käymällä läpi pieneksi käyneet vaatteet tai käydä läpi tarpeettomat harrastusvälineet?

Älä haukkaa liian suurta palaa, aloita pienin askelin ja nauti tuloksista. Muista myös kierrättää pois laitettavat tavarat ja tekstiilit. Voit myydä hyväkuntoiset tavarat kirpputorilla tai lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen. Muista, että suurimman osan tavarasta ja tekstiileistä voi kierrättää – kaikkea ei siis kannata kipata suoraan kaatopaikalle.

Kun tavaraa on vähennetty, säilytysratkaisut ovat kunnossa ja kaikelle on osoitettu säilytyspaikka, on järjestystä helpompi ylläpitää.

Tutustu Huippukalusteen valikoimaan ja aloita matkasi kohti järjestelmällisempää kotia!