Huippukalusteen blogi ja uutiset

Sohvan osto-opas – 6 vinkkiä sohvan ostoon

21.6.2021

Sohvan osto-opas – 6 vinkkiä sohvan ostoon

Etsitkö divaanisohvaa vai kenties suurempaa kulmasohvaa? Viehättääkö sinua rouhea nahkasohva, joka tuo tyylikkyyttä sisustukseen? Vai etsitkö vuodesohvaa, joka sopisi täydellisesti pieneen olkkariisi? Myös sohvan päällinen on mahdollista vaihtaa, jolloin sisustuskin päivittyy helposti.

1. Mieti sohvan käyttötapa 

Jotta sohva ajaa tarkoituksensa, sen täytyy sopia käyttäjänsä tarpeisiin. Valinnassa sinun kannattaakin pohtia muun muassa seuraavia seikkoja:

 • Tarvitseeko sohvan kestää lapsiperheen arkea?
 • Onko perheessä lemmikkejä?
 • Istuvatko ikäihmiset siinä, jolloin heidän täytyy päästä helposti ylös?
 • Nukutaanko sohvalla?
 • Kuinka monta henkilöä sohvaa käyttää päivittäin?
 • Syödäänkö sen äärellä leffaherkkuja tai muita aterioita?
 • Onko perheessä allergikkoja?

Kun sohvan käyttötapa on selvillä, voit aloittaa etsinnät helpommin. Käyttötapa rajaa valikoimaa tiettyihin, omiin tarpeisiisi sopiviin sohviin.

2. Valitse sohva huoneen koon mukaan

Olet saattanut kuulla tarinoita siitä, kuinka sohva ei olekaan mahtunut tilaan, johon sitä on kaavailtu. Tila onkin syytä mitata ennen kaupoille suuntaamista. Myös oviaukko ja porraskäytävä kannattaa käydä läpi mittanauhan kanssa, jotta uusi huonekalu varmasti mahtuu sisälle.

Jos huone on pieni, kahden istuttava sohva on loistava valinta. Kahden istuttavan sohvan kaveriksi voi hankkia vaikkapa pienen nojatuolin, jolloin istumapaikkoja on useampia.

Myös vuodesohva sopii erinomaisesti pieneen tilaan, kuten pieneen asuntoon tai vaikkapa vapaa-ajan asunnolle. Vuodesohva on käytännöllinen, sillä se tarjoaa istumapaikkoja, mutta levittyy näppärästi myös vuoteeksi. Vuodesohvassa on usein mukana myös säilytystila peitoille ja tyynyille. 

Divaanisohva mahdollistaa rennomman löhöilyn, sillä jalat on mahdollista nostaa divaaniosan päälle. Divaanisohvia saa myös divaanivuodesohvina. Divaanisohva kaipaa kuitenkin jonkin verran tilaa ympärilleen, joten huomioi, että divaaniosa ei tule kulkuväylille, jotta sisustus säilyy ilmavana.

Kulmasohva sopii hyvin suurelle perheelle, sillä siihen mahtuu useita henkilöitä kerrallaan. Kulmasohva sopii parhaiten tilavaan huoneeseen, jossa se toimii upeana katseenvangitsijana luoden tilaan yhtenäisyyden tuntua ja harmoniaa.

Huippukalusteen valikoimasta löydät lukuisia eri kokoisia vaihtoehtoja, kuten vuodesohvia, kulmasohvia, divaanisohvia, perinteisiä sohvia ja ulkosohvia.

3. Päätä sohvan ulkonäkö ja väri sisustuksen mukaan

Jos sisustuksesi on vaikkapa skandinaavinen, samantyylinen sohva on fiksu valinta. Voit myös sekoitella eri tyylejä keskenään ja luoda siten kerroksellisuutta sisustukseen. Sohva voi toimia myös punaisena lankana muun sisustuksen ja värimaailman suunnittelussa.

Väreissä hyvä vinkki on valita vastavärejä, lähivärejä tai luoda tilaan valööriharmoniaa. Esimerkiksi sinisen vastaväri on oranssi, jolloin sininen sohva sopii hienosti esimerkiksi oranssia seinää vasten. 

Lähivärejä ovat esimerkiksi punainen, oranssi ja punaoranssi, jolloin näiden yhdistelmä voi toimia hyvin yksiin. 

Jos olet sisustanut olkkarisi harmaan sävyillä, voit luoda sisustuksen valööriharmonialla eli sävyttömillä väreillä yhdistämällä harmaaseen valkoisen tai mustan sohvan. 

Hyvä vinkki on ottaa oma tyynynpäällinen tai vaikkapa verhokangas mukaan sohvaostoksille ja vertailla, miten omat tekstiilisi sointuvat minkäkin sohvan kanssa.

Tykkäätkö pyöreistä huonekaluista vai miellyttävätkö suorat linjat enemmän? Huippukalusteen valikoimasta löydät useita eri muotoisia sohvia. Voit tutkailla vaihtoehtoja ja pohtia rauhassa, millainen sohvamalli sinua viehättää.

4. Valitse rungon materiaali huolella

Yhä useampi kuluttaja on haluaa valita materiaalin, joka kestää aikaa ja on ekologinen. 

Me Huippukalusteella hyödynnämme sohvien valmistuksessa pääsääntöisesti massiivipuuta. Lisäksi tutkimme ostohuonekalujen materiaalien alkuperän ja vaadimme, että puuraaka-aine on FSC-sertifioitua. 

Puun yksi hyvistä puolista on sen muovautuvuus, jolloin kierrätyspuuta voidaan käsitellä ja ottaa uudelleen käyttöön upeana materiaalina. Käytämme osassa huonekalujamme kierrätyspuuta, joka tulee pääsääntöisesti purkukuntoisista taloista. Tällöin metsiä säästetään hakkuilta.

Rottinki on trendikäs materiaali meillä ja maailmalla. Rottingista valmistetaan myös sohvia ja nojatuoleja. Rottinki sopii erityisesti boheemiin sisustustyyliin, ja materiaali käy niin sisätiloihin kuin terassillekin. Rottinki on myös ekologinen ja ajaton materiaali. 

Huippukalusteen valikoimasta löydät suositut Natural Rattan -rottinkikalusteet, jotka ihastuttavat sisustuksessa!

Lue, millainen materiaali rottinki on ja miten sitä voi käyttää sisustuksessa!

5.  Valitse sohvan päällinen tarpeesi mukaan

Sohvan verhoilumateriaaleissa on useita eri vaihtoehtoja aina luonnonkuiduista tekokuituihin:

 • Villa on hyvä vaihtoehto, jos etsit kulutusta ja likaa hylkivää materiaalia
 • Nahka on pitkäkestoinen ja helppo, mutta nahkasohva vaatii jonkin verran hoitoa. 
 • Tekokuitu on helppo pitää puhtaana. 
 • Pellava ja puuvilla tuntuvat ihoa vasten ihanan pehmeiltä ja näyttävät myös upeilta.

Jos tykkäät vaihdella värimaailmaa olohuoneessasi, irralliset sohvan päälliset voivat olla hyvä ratkaisu. Ne sopivat myös erinomaisesti kotiin, jossa on lemmikkieläimiä tai lapsia, sillä irtopäälliset on helppo pestä pyykkikoneessa. 

Lue myös vinkkimme sohvan hoitoon ja puhdistamiseen.

6. Istuskele sohvalla ja fiilistele tuntumaa

Ehkäpä kaikkein tärkein seikka sohvan hankinnassa on sen tuntuma. Sinulla on hyvä olla jonkinlainen visio siitä, minkä tuntuinen uusi sohva saisi olla, jotta viihdyt sohvallasi vuosia eteenpäin. 

Kaipaatko löhösohvaa, jonka pehmeys on vastustamatonta? Vai onko ryhdikkyys ja napakkuus enemmän oma juttusi? Kun istuinosa on tarpeeksi syvä, sohvalla on mahdollista rentoutua helpommin. Napakalta sohvalta puolestaan on helpompi nousta ylös, jolloin myös ikäihmiset voivat istua siinä.

Jos sohvalla nukutaan ja otetaan päiväunia, myös nukkumismukavuus kannattaa testata erikseen, vaikka sohva ei olisikaan varsinainen vuodesohva. 

Sohvakaupoille kannattaa suunnata koko perheen voimin, koska mieltymykset voivat poiketa paljonkin toisistaan. Ihanteellisinta on, että uusi sohva miellyttää jokaista perheenjäsentä.

Kesän kynnyksellä ulkokalusteiden ja ulkosohvan valinta on ajankohtaista. Lue vinkkimme ulkokalusteiden ja ulkosohvan valintaan!

Huippukaluste – laatua ja yksilöllisistä kauneutta kotiisi

Olemme kainuulainen huonekalujen verkkokauppa. Meille laatu on ykkösasia, ja valmistamme huonekaluja paljon myös omalla tehtaallamme.  

Haluamme tarjota kauniita ja yksilöllisiä huonekaluja suoraan kuluttajille – aina parhaaseen hintaan!

Tutustu Huippukalusteen huonekaluihin ja valitse omaan kotiisi sopiva sohva.