Huippukalusteen blogi ja uutiset

Sohvan hoito ja puhdistaminen

25.2.2021

Sohvan hoito ja puhdistaminen

Sohvan säännöllinen puhdistus ja hoito pidentään sohvan käyttöikää ja pitää sohvan mukavan ja kutsuvan näköisenä. Sohva on oleskelutilan keskipiste joten miksei siihen kannattaisi uhrata hieman aikaa?

 

Kangassohvan hoito ja puhdistus:

IMUROI HELLÄSTI - ÄLÄ HANKAA:
Imurointi on kangas sohvan perushoitoa, siinä missä vaatteiden hoitona on pesu.
Hellävaraisin imurointi tekstiilisuuttimella riittävän usein estää irtolian ja pölyn pinttymisen kankaan pinnalle. Älä hankaa kangasta suuttimella, koska tämä voi rikkoa kankaan sidokset. Nukkaantunut pinta siistitään nukanpoistokoneella. Nukanpoistokoneita saa nykyään edullisesti marketeista noin 5-euron hintaan.

ÄLÄ LYÖ:
Nykyaikaisten huonekalujen kankaat ja pehmusteet eivät itsessään pölyä. Piiskaamaalla vaurioitat vain kankaan sidoksia.

POISTA TAHRAT HETI - VÄLTÄ TURHAA PESUA:
Älä koskaan jätä tahraa pinttymään. Katso tahranpoisto vihjeistämme, miten poistat tahran välittömästi. Myös kankaisen puhdistu ja suoja-aineet ovat erittäin hyviä tahroja vastaan.
Huonekalukangas ei ole vesipestävä, ellei niin erikseen mainita. Vetoketjuja käytetään ainoastaan verhoilu teknisistä syistä, eikä vesipestävyyden merkkinä.
Tarvittaessa käänny asiantuntevan pesulan puoleen. Mikäli tahra on pinttynyt ja tahra ei puhdistu normaaleilla keinoin, kannattaa kokeilla erinlaisia tahranpoistoaineita aina ensin näkymättömään kohtaan kangasta, jotta näet kuinka kangas reagoi tahranpoisto aineeseen. Voit kokeilla tahran poistoa myös kotikonstein allaolevan listauksen mukaisesti:

Tahran laatu    Tahran käsittely
Hedelmämehu       Puhdas, lämminvesi
Huopakynä Tavallinen tahranpoistoaine
Huulipuna  Puhdas, lämminvesi
Kastike     Hyvälaatuinen tekstiilishampoo
Kenkävoide  Tavallinen tahranpoistoaine
Maito/kerma Hyvälaatuinen tekstiilishampoo
Kala     Puhdas, lämmin vesi
Kuulakärkikynä Tavallinen tahranpoistoaine
Kynsilakka    Tavallinen tahranpoistoaine
Maali (vesiohenteinen) Kylmä vesi
Maali (öljypohjainen) Tavallinen tahranpoistoaine
Metallin puhdistus/kiillotusaine  Tavallinen tahranpoistoaine
Muna Hyvälaatuinen tekstiilishampoo
Muste Puhdas, lämminvesi
Noki Imurointi
Oksennus Puhdas, lämmin vesi
Olut Hyvälaatuinen tekstiilishampoo
Palamisjäljet Hangataan kevyesti kolikolla
Ruokaöljy Tavallinen tahranpoistoaine
Salaatinkastike Hyvälaatuinen tekstiilishampoo
Sinappi Hyvälaatuinen tekstiilishampoo
Uriini (tuore) Hyvälaatuinen tekstiilishampoo
Uriini (vanha) Puhdas, lämmin vesi
Veri Kylmä vesi
Virvoitusjuomat Puhdas, lämmin vesi
Veri Kylmä vesi
Virvoitusjuomat Puhdas, lämmin vesi
Voi Tavallinen tahranpoistoaine
Öljy, rasva Tavallinen tahranpoistoaine

 

 

VÄLTÄ KOSTEUTTA:
Suojele huonekalukangasta kosteudelta ja märiltä likaisilta esineiltä. Älä istu sohvalle kosteilla vaatteilla.

YLLÄPIDÄ RYHDIKKYYS:
Sohvan irtonaiset selkänojatyynyt ovat usein rouhetäytteisiä, joten niitä kannattaa aika-ajoin "mylliä" ja painella. Tällöin selkänojassa oleva rouhe pysyy ryhdikkäästi paikoillaan eikä tyynyt näytä lässähtäneiltä ja kuluneita. Mikäli tyynyt ovat käännettävissä, suosittelemme tyynyjen kääntämistä aika-ajoin. Myös istuintyynyjä kannattaa käännellä, mikäli ne ovat irroitettavat ja ympäriverhoillut.

 

 

Nahkasohvan hoito ja puhdistus:

Nahkasohvasta on iloa käyttäjälleen vuosia oikein hoidettuna. Pöly ei mene nahkasohvan läpi, joten nahka on ihanteellinen valinta allergiseen perheeseen. Nahka sohvan peruspuhdistuksena pölyt pyyhitään kostealla liinalla pinnoilta kuten kodin muistakin kalusteita. Nahka pinnan voi myös kevyesti imuroida pehmeäharjaisella suulakkeella.Nahka on hyvä käsitellä aika-ajoin esimerkiksi Leather Care hoitoaineilla, joka estää nahan kuivumisen ja halkeilun. Yleisesti nahkaiselle huonekalulle suositellaan kerran kuukaudessa käsittelyä Leather Soft Cleaner käsittely aineella, joka on mukana Leather Care pakkauksessa. Älä koskaan käytä syövyttäviä kemiallisia tuotteita nahkan puhdistukseen. Pidä etäällä myös kynsilakat, valkaisuaineet, kynsilakan poistoaineet ja tavalliset puhdistusaineet. Nahkainen huonekalu on myös pidettävä vähintään 30cm etäisyydellä lämmönlähteistä. Pitkäaikainen sijoitus lämpöpattereiden tai kuumailma-aukkojen lähellä voi aiheuttaa nahan kuivumisen, joka aiheuttaa halkeilua ja kovettumista. Bonded ja Pu-nahat eivät tarvitse erillisiä käsittelyitä hoitoaineilla, koska pintamateriaali on Pu. Viikoittainen pyyhkiminen nihkeällä liinalla riittää Bonded ja Pu nahan hoitoon. Muutoin nahkasohvaa hoidetaan samoin kuin kangas sohvaakin. Bonded ja Pu-nahat valmistetaan nahkamurskasta johon listätään sidosaineita. Näin saadaan kaikki nahasta jäävät leikkauspalatkin hyödynnettyä, ja tämän vuoksi Bonded ja Pu-nahkaiset tuotteet ovat yleisesti edullisempia kuin täysnahkaiset tuotteet. Nykyään markkinoilla on myös paljon laaduikkaita kankaita, jotka tuntuvat ja näyttävät täysin nahkaisilta. Myös tälläisen materiaalien puhdistus on kielletty nahanhoito tuotteilla ja ne puhdistetaan samoin kuin kaikki muutkin kankaiset pinnat.

 

Sohvien oheistarvikkeistamme löydät valmiit tuotteet kankaiden ja nahkojen hoitoon: https://www.huippukaluste.fi/oleskelu/sohvat-ja-lepotuolit/kankaan-ja-nahanhoitotuotteet/